Wat is een DAB bouwradio?

Wat is een DAB bouwradio? | Waarschijnlijk is het je al opgevallen, wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe bouwradio, dat vele bouwradio’s tegenwoordig beschikken over DAB. Waar vroeger gebruikt werd gemaakt van een ouderwetse antenne om te zoeken naar beschikbare analoge radiostations, kun je tegenwoordig gebruik maken van een digitale tuner genaamd DAB om radiozenders gemakkelijk en snel te vinden. Hieronder kun je meer lezen over wat DAB precies is en wat de voordelen zijn van het gebruik van deze digitale tuner.

Wat is een DAB bouwradio precies?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Al sinds 1993 kunnen radio’s gebruik maken van dit systeem, wat het mogelijk maakt om gedigitaliseerde radio-uitzendingen te beluisteren via de radio. DAB was een ware revolutie, want eerst was alleen analoge radio mogelijk. Waar je bij analoge radio eerst op zoek moest naar de juiste frequentie voor een radiozender, zitten de radiozenders op een DAB bouwradio allemaal op dezelfde frequentie. Echter splitst de radio-ontvanger de frequentie op in verschillende stations, zodat het selecteren van de radiozender die je zoekt een kwestie is van het drukken van de juiste knop. Naast DAB is er tegenwoordig tevens DAB+, een verbeterde versie met een hogere geluidskwaliteit.

De voordelen van een DAB bouwradio

Wat is een DAB bouwradio? | DeWalt DCR027-QWBetere vindbaarheid radiostations

Zoals eerder al werd benoemd, maakt DAB het je een stuk gemakkelijker om het radiostation te vinden die je zoekt. De radiostations zitten gebundeld op dezelfde frequentie, dus het eindeloos speuren naar de juiste frequentie behoort tot het verleden. Daarnaast was het ook een oplossing voor het capaciteitsprobleem op de FM-band, waardoor meer radiozenders kunnen uitzenden en ontvangen kunnen worden. Je hebt als consument dankzij DAB veel meer keuze. Dit heeft er voor gezorgd dat kleinere radiostations, die normaliter geen bestaansrecht zouden hebben, kunnen blijven overleven.

Betere geluidskwaliteit

Tevens heeft DAB er voor gezorgd dat de kwaliteit van het geluid significant beter is geworden. Waar je bij analoge radiostations het risico had dat verstoringen jouw geluid verstoorden, kan dit bij DAB radio’s niet meer voorkomen. DAB is geheel storingsvrij. Dankzij het gebruik van MPEG 4 – AAC+-codering is de kwaliteit van het geluid zelfs bij lagere bitrates uitstekend. De geluidskwaliteit is nog beter bij een DAB+ bouwradio. Zelfs muziek met bitrates die lager liggen dan 96 kb/s klinken relatief goed. Zo werden DAB+ radio’s bij een luistertest van de European Broadcasting Union goed gewaardeerd. Zelfs muziek met een bitrate van 48 kb/s ontving een uitstekende beoordeling. Dankzij bouwradio’s met DAB ben je altijd gegarandeerd van een uitstekende kwaliteit van jouw radio tijdens het werken. Wil je alleen het beste? Kies dan voor de beste bouwradio met DAB+. Anders kun je altijd kiezen voor een goedkopere werkradio.