Op welke manieren kun je muziek beluisteren via een bouwradio?

Op welke manieren kun je muziek luisteren via een bouwradio? | Wanneer je op zoek bent naar een geschikte bouwradio om muziek op af te spelen tijdens het werk of het klussen, heb je de keuze uit vele soorten met elk hun eigen unieke eigenschappen. Vele facetten spelen een rol bij het uitkiezen van een geschikte bouwradio: zoek je een grote robuuste radio die tegen een stootje kan of een kleine compacte variant die gemakkelijk te vervoeren is? Hoe groot is het budget: kies je een dure of een goedkope bouwradio? Een ander element waar je goed over na moet denken voordat je een werkplaatsradio uitzoekt, is de wijze waarop je via het toestel muziek af kunt spelen. Ook hierbij heb je de keuze uit meerdere varianten. Hieronder worden een aantal van de methoden waarop je muziek/radio kunt beluisteren via de bouwradio besproken.

AM/FM analoge radio

Vroeger was analoog de standaard op het gebied van bouwradio’s. Inmiddels is AM/FM ingehaald door DAB als standaard, vooral vanwege de grotere keuze qua radiozenders en het storingsvrije heldere geluid. Desalniettemin heb je nog steeds de keuze om te gaan voor een analoge bouwradio. Vaak zijn deze varianten goedkoper in vergelijking met radio’s die beschikken over geavanceerdere opties. Het kan natuurlijk tevens voorkomen dat er werkradio’s zijn die over beide opties beschikken, dus zowel AM/FM radio als DAB radio.

DAB en DAB+

Muziek beluisteren via een bouwradio | PerfectPro Lunchbox 2De nieuwe standaard op het gebied van bouwradio’s is DAB (Digital Audio Broadcasting). Digitale radio heeft als grootste voordeel dat storingen, die frequent voor kunnen komen bij analoge radio, tot het verleden behoren. Daarnaast is de kwaliteit van het geluid uitstekend, zowel op een hoger volume als bij muziek met een lagere bitrate (zoals muziek op de radio of gedownloade mp3’s). Dankzij de introductie van DAB is tevens het aanbod aan radiozenders significant vergroot. Waar vroeger sprake was van een limiet, is dit nu verholpen dankzij DAB. Hierdoor kunnen ook kleinere radiozenders, specifiek gericht op een bepaald publiek, overleven. Inmiddels is er ook een verbeterde versie van DAB: DAB+. DAB+ bouwradio’s beschikken over een nog betere geluidskwaliteit.

Bluetooth en kabels

Vele werkradio’s beschikken over functies die je de mogelijkheid geven om je eigen muziek af te spelen. Dit kan op meerdere manieren. Vroeger zaten er cd spelers ingebouwd, maar dit zien we tegenwoordig bijna niet meer. De techniek is immers sterk verouderd. Eén van de recentere mogelijkheden is om een aux kabel te gebruiken om je eigen telefoon of mp3 speler rechtstreeks aan te sluiten op de bouwradio. Daarnaast kan Bluetooth gebruikt worden om draadloos een verbinding te leggen tussen de werkradio en een smartphone.