Bouwradio vergelijken
Bouwradio vergelijken – welke bouwradio kiezen? | Op je bouwplaats of in je werkloods wil je toch zeker wel een goede radio? Een vrolijk muziekje, de hele dag door, zorgt voor een goede sfeer en toename in de werklust. We hebben het niet voor niets over arbeidsvitaminen. In de eerste plaats wil je natuurlijk een werkradio die een goed geluid voortbrengt, ook als er lawaaiig gereedschap in de buurt is. Daarnaast moet de radio niet te snel stukgaan onder de zware omstandigheden van een werkplek in de bouw. Hoe kies je de beste bouwradio voor bij al jouw klussen? Wij helpen je met onderstaande tips en aandachtspunten op weg met het kiezen van de juiste bouwradio. Waarop kun je een bouwradio vergelijken?
Waar gebruik je de radio?
Een bouwradio die in de keet staat, heeft minder te verduren dan een exemplaar die je buiten tussen de machines neerzet. Toch kan het er in de keet ook nog ruig aan toegaan, dus enige schokbestendigheid en vuilwerende eigenschappen zijn wel fijn. Als je de radio steeds buiten neerzet, is het raadzaam om een zo stevig mogelijke behuizing te kiezen. Een flinke kooi of beschermbeugels om de radio heen kan dan een must zijn. Zeker als de werkplaats radio daarin schokabsorberend is opgehangen. Als je in een cabine zit, is een kleine werkradio die je aan riem of jaszak hangt, vaak ook een uitkomst.
Bouwkwaliteit
Natuurlijk is een goede bouwkwaliteit uitermate belangrijk bij het kiezen van een bouwradio. Deze heeft immers veel meer te verduren dan een radio die gewoon binnen staat, of een gewone draagbare radio: op een bouwplaats is veel stof, en het kan ook nogal eens regenen. Hoe steviger de werkradio dus is uitgevoerd, hoe beter. Dat geldt met name voor de behuizing, maar ook voor het binnenwerk. De kwaliteit van de behuizing kun je toetsen aan de IP-certificering. Daarnaast gelden er ook Europese richtlijnen op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid: Het Duitse TÜV keurmerk is daarvan een goed voorbeeld.
IP-certificering: stof- en waterbestendigheid
Er is een internationale standaard voor de mate waarin een behuizing een apparaat beschermt: de IP-certificering, ofwel International Protection standard. Deze geldt voor allerlei elektrische apparaten, dus ook voor bouwradio’s. Als je gaat vergelijken op IP-code, dan moet je bedenken dat hij hoger de cijfers zijn, hoe beter de bescherming is. Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen binnendringende objecten, en loopt van 0 (geen bescherming) tot 6 (volledig stofvrij). Het tweede cijfer geeft de vochtbestendigheid weer, en loopt van 0 (geen bescherming) via 4/5 (spatwaterdicht) tot 9 (vochtdicht onder druk).
TÜV en GS-certificering: Europese normen
Op het gebied van kwaliteit kun je een hoop zeggen over een apparaat, dus ook over een bouwradio, aan de hand van Europese normen. Juist onze oosterburen staan goed bekend om hun degelijkheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Duitse keurmerken van een TÜV (Technischer Überwachungsverein) en/of van het GS (Geprüfte Sicherheit) hoog aangeschreven staan binnen Europa. Deze keurmerken zijn een belangrijke indicatie dat het apparaat voldoet aan strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Veel bouwradio’s zijn uitgerust met een of beide kenmerken: let er dus op bij aanschaf.
Formaat
Bouwradio’s zijn er in vele soorten en maten. Hoewel je misschien eerst denkt aan een robuuste, stevige radio midden op de bouwplaats, zijn er ook kleinere varianten die kwalificeren als bouwradio. Deze vaak goedkopere modellen kun je bijvoorbeeld op zak meenemen als je van ruimte naar ruimte moet om te klussen, bijvoorbeeld bij het leidingen leggen. Vaak kun je ze gemakkelijk ophangen of aan jas of broekriem vastmaken met een klem. Er zijn ook modellen die je in een gereedschapskoffer kwijt kunt, of die compact genoeg zijn om in de koffiekeet te staan. Al deze modellen zijn dan wel een tandje kleiner, maar nog steeds goed schok-, stof- en waterbestendig. Een betaalbaar model is bijvoorbeeld de Soundmaster DAB80.
Geluidskwaliteit
Ook al is het geen hifi-installatie, de geluidskwaliteit van een bouwradio moet je niet onderschatten. Als de muziek slecht klinkt of de hele tijd kraakt, heb je er ook niets aan. Bovendien moet een bouwradio het vaak opnemen tegen lawaaiig gereedschap en omgevingsgeluid. Dat stelt speciale eisen aan de luidsprekers en ingebouwde versterker. Bezuinig daarom liever niet op het vermogen. En stereo is mooi, maar op een grote bouwplaats lang niet altijd nodig: vaak volstaat een enkele, krachtige luidspreker al. Wil je echt een werkplaatsradio met veel power? Kies dan voor een model met ingebouwde subwoofer.
Golflengtes en mogelijkheden
Je kunt radio tegenwoordig op verschillende manieren ontvangen. De simpelste manier is een tuner die op AM en FM radiosignalen oppikt. FM is daarbij de standaard, waar alle commerciële en publieke zenders uitzenden, maar sommige stations zijn (ook) op AM te beluisteren. De techniek staat echter niet stil en tegenwoordig is het ook mogelijk om digitaal radio te luisteren met DAB+. Maar wat is een DAB radio? DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, een techniek waar je een speciale tuner voor moet hebben, maar waarbij de geluidskwaliteit wel vele malen hoger is. Tenslotte kun je nog, als je bouwradio beschikt over wifi, kiezen uit letterlijk duizenden stations op het internet.
Aansluitingen
Het luisteren van radio is meestal ok, maar niet altijd voldoende. Soms wil je gewoon even naar een speciaal nummer luisteren, alleen of met z’n allen. Dan is het fijn als je een extern audioapparaat kunt aansluiten op de werkradio, want een ingebouwde cd-speler hebben ze vaak niet. Wel zijn er modellen met ingebouwde mp3-speler en usb aansluiting voor een memorystick. De radio alleen als externe luidspreker gebruiken, kan vaak via een 3,5 mm audio-aansluiting, of draadloos met bluetooth. Ook handig: veel zakmodellen hebben een uitgang voor een hoofdtelefoon.
Extra mogelijkheden
Naast muziek afspelen zijn er nog extra functies die handig van pas kunnen komen op een bouwradio. Wat dacht je bijvoorbeeld van het dienen als verlenghaspel, of oplaadstation? Met extra stopcontacten en/of usb-aansluitingen is dat zo voor elkaar. Daarnaast kunnen deze radio’s nog allerlei tijds- en alarmfuncties hebben. Handig als je ze ook thuis gebruikt. En veel werkradio’s zijn gemaakt door fabrikanten die ook allerlei power tools en accugereedschap maken. Deze accu’s zijn dan vaak uitwisselbaar met de bouwradio. Zo haal je nog veel meer uit je bouwradio dan alleen goede muziek.
Een goede bouwradio kopen?
Overtuigd dat je een goede werkradio kunt gebruiken? Middels onderstaande button kun je eenvoudig een bouwradio kopen!