bouwradio tips

Direct de beste bouwradio’s vergelijken?

Bouwradio Tips

Bouwradio Tips | Waar moet je op letten bij de aankoop van een bouwradio?

Ben je op zoek naar informatie over bouwradio’s en wil je graag weten waarop je bouwradio’s kunt vergelijken? Of wil je binnenkort misschien wel een nieuwe bouwradio kopen? Bekijk dan eerst onze beste bouwradio tips, waarmee je simpel de juiste keuze kunt maken. Klik hieronder gelijk door naar de sectie van jouw interesse en informeer jezelf goed voordat je tot de aankoop van een werkradio over gaat! Gelukkig is er voor ieder budget en type huishouden een goede werkplaats radio te koop.

algemene informatie over bouwradio's

Bouwradio’s: muziek voor bij het klussen

Met een bouwradio voorzie je iedere bouwplaats van een heerlijk muziekje voor onder het klussen. Bouwradio’s zijn draagbaar, dus je zet hem gewoon neer, schakelt de stroom in, en luisteren maar. Dat maakt het werken wel zo fijn. Een bouwradio kan je overal gebruiken, binnen of buiten, want meestal hebben ze naast een netsnoer ook batterijen of accu’s. Een gewone radio kan niet zo goed tegen de omstandigheden op de bouwplaats, maar een bouwradio is veel robuuster uitgevoerd.

Wat is een bouwradio?Bouwradio Tips - Audisse Shokunin bouwradio

Een bouwradio is geschikt om radio of muziek te luisteren op de bouwplaats, binnen of buiten. Een lekker muziekje werkt motiverend tijdens het werk, en het is ook handig om de nieuwsberichten te horen. Een bouwradio is van robuuste kwaliteit, zodat hij niet meteen kapot gaat als je hem omstoot met een gereedschapskist. Ook regenspetters, stof en vuil zullen er niet snel voor zorgen dat je zonder muziek hoeft te klussen. Daarnaast hebben bouwradio’s goede luidsprekers die het aankunnen om over luid gereedschap heen, hoorbaar te blijven.

Wat kun je met een bouwradio?

Een bouwradio heeft meer in huis dan alleen maar radio afspelen. Sowieso kun je bij veel modellen, naast FM-ontvangst, ook digitaal radio luisteren met DAB of DAB+. Sommige modellen hebben zelfs wifi, zodat je er internetradio mee kunt luisteren. Ook het aansluiten van externe geluidsbronnen, met kabel of via bluetooth, is vaak mogelijk. En zit je telefoon zonder stroom, dan kun je deze aan een USB-poort opladen, als je bouwradio daarover beschikt. Bovendien zijn bouwradio’s spatwater-, stof- en vuilbestendig, waardoor ze beter bestand zijn tegen de omstandigheden op een bouwplaats buiten dan een gewone radio.

Beste merken bouwradio

Voor het kiezen van een het beste bouwradio merk zijn er grofweg twee opties: een merk van elektrisch gereedschap, of een merk van audioapparatuur. Fabrikanten van gereedschap maken immers al robuuste apparatuur, dus is het een kleine stap om ook een radio in het assortiment op te nemen. Voor audiofabrikanten geldt het omgekeerde: zij maken al radio’s van uitstekende kwaliteit, dus deze hoeft alleen nog maar in een stevige behuizing. Je vindt bouwradio’s van de volgende merken het meeste: PerfectPro, DeWalt, Makita, Bosch, Denver, Audisse en Metabo.

Extra functies

Bouwradio’s kunnen een hoeveelheid extra functies hebben die erg handig van pas kunnen komen tijdens het klussen. Sommige modellen doen ook dienst als klok, en kunnen soms zelfs de tijd op de muur projecteren. En je kunt er dan ook vaak een alarm op instellen, of een sleeptimer. Zo kun je de bouwradio ook als wekkerradio gebruiken. Ook hebben veel moderne bouwradio’s een lcd-scherm in kleur, waarop je informatie kunt zien over het nummer wat er wordt afgespeeld.

Stroomvoorziening

Een bouwradio vind je natuurlijk vooral op de bouwplaats. Dat houdt in dat je misschien niet zo veel aan een stekker eraan hebt. Of toch wel? Als de klus binnenshuis is, of er staat een aggregaat op de bouwplaats, kan je de meeste bouwradio’s ook met een netsnoer aansluiten. Dat spaart de accu of batterijen. Een bouwradio met batterijen kan meteen doorspelen als je lege batterijen vervangt. Maar dan moet je die wel hebben, anders is een accu weer handiger. Sommige bouwradio’s zijn van een merk dat ook elektrisch gereedschap maakt: dan zijn de accu’s vaak onderling uitwisselbaar, ook voor de bouwradio.

DAB+ bouwradio’s

De belangrijkste functie van een bouwradio is het ontvangen van een radiosignaal. Met hoogwaardige tuners krijg je een goed resultaat op de FM-band, maar je zit nog steeds vast aan de beperkingen van dit formaat. De kwaliteit van digitale radio, ofwel DAB+, is vele malen hoger. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en vereist een speciale ontvanger. Er zijn heel veel kanalen te ontvangen op DAB+, waaronder de meeste commerciële en publieke radiozenders die je ook op FM ontvangt. Als je een bouwradio kiest met een DAB+ tuner, heb je een veel beter, ruisvrij geluid dat overal goed klinkt.

Bouwradio als muziekspeler

Tegenwoordig heb je een complete muziekbibliotheek op zak in je telefoon. Dat kan van pas komen als je even een nummer in het bijzonder wilt opzetten, of als er niks op de radio is. Maar je telefoonluidspreker komt natuurlijk niet over het geluid van de bouwplaats heen. Dan kun je de bouwradio gebruiken als externe luidspreker. Aansluiten kan bijvoorbeeld met een kabel (audio of USB) maar vaak ook veel makkelijker: draadloos, met bluetooth. Zo heb je alle vrijheid in het kiezen van de muziek die je tijdens het klussen wilt horen.

Internetradio

Naast het ontvangen van FM- of digitale, DAB+ radio-uitzendingen en het aansluiten van je eigen muziekspeler, is er nog een derde optie: Je favoriete muziek kun je ook met internetradio beluisteren. Als je bouwradio beschikt over een wifi-antenne, en er is een netwerk beschikbaar, kun je kiezen uit duizenden internetradiostations, of rechtstreeks muziek afspelen van je favoriete streamingdienst, zoals Spotify. Hoe bedien je een bouwradio die beschikt over de mogelijkheid om internetradio te luisteren. Andere opties van connectiviteit voor streaming muziek zijn bijvoorbeeld Apple Airplay of ChromeCast van Google.

Stevigheid en weerbestendigheid

Een bouwradio staat vaak buiten. Dat stelt speciale eisen aan de weerbestendigheid. Daarom hebben veel bouwradio’s een spatwaterdichte behuizing, zodat ze tegen een regenbuitje kunnen. Ook stof, zand en andere deeltjes, wat je op bouwplaatsen nogal eens tegenkomt, dringen niet binnen. Doordat veel bouwradio’s ingebouwd zijn in een beschermend frame, kunnen ze ook goed tegen een stootje. Dat komt vooral van pas op een bouwplaats waar continu met zware schoenen en power tools wordt rondgelopen.

Draagbaarheid

De meeste bouwradio’s zijn draagbaar, maar zitten wel in een zware, stevige behuizing. Dat is handig als je deze op een bouwplaats buiten neerzet waar met zwaar gereedschap gewerkt wordt: door een beschermende kooi zal de radio niet snel beschadigen als je er tegenaan stoot, of omvallen. Maar voor klusjes binnen, of als je veel door ruimtes aan het lopen bent, is een klein zakmodel ook mogelijk. Er zijn bouwradio’s klein en licht genoeg om aan je riem te hangen, voor als je alleen of in een klein groepje aan het klussen bent.

Een goede bouwradio kopen?

Overtuigd dat je een goede werkradio nodig hebt? Middels onderstaande button kun je eenvoudig een bouwradio kopen!