bouwradio FAQ

Direct de beste bouwradio’s vergelijken?

Bouwradio FAQ

Bouwradio FAQ | De meest gestelde vragen over werkradio's

Een radio op de werkplaats of bouw zorgt voor een goed humeur, en het werk zal vlotter gaan door een lekker muziekje. Natuurlijk kun je de eerste de beste draagbare radio inzetten, maar die zal snel het loodje leggen op een stoffige bouwplaats. Om nog maar te zwijgen over de kans op regen, of beschadigingen als je er tegenaan stoot met gereedschap of werkschoenen. Bouwradio’s zijn veel beter bestand tegen het buiten werken, en hebben daar vaak ook handige, specifieke functies voor. Hier vind je alles dat je wilt weten over bouwradio’s en hun toepassing.

Wat is een bouwradio precies?

Met de term “bouwradio” bedoelen we niet een radio die je zelf nog in elkaar moet zetten. Een bouwradio of werkradio is een radio in een extra stevige behuizing, die bestand is tegen de zware omstandigheden van een bouwplaats, loods of werkruimte waar met zwaar gereedschap wordt gewerkt. Ook komt een bouwradio beter over de herrie van het gereedschap uit. Bouwradio’s worden, vanwege de draagbaarheid, meestal door batterijen of een accu van stroom voorzien, maar hebben meestal ook wel een netsnoer voor als er wel stroom beschikbaar is.

Welke soorten bouwradio’s zijn er?

De meeste bouwradio’s volgen een redelijke standaard in vorm, mogelijkheden en opbouw. Toch zijn er variaties mogelijk. Veel bouwradio’s zijn in een stevige behuizing (met of zonder beschermende kooi of beugels rondom, en schokabsorberende ophanging) ingebouwd. Deze modellen zijn bij uitstek geschikt om de hele bouwplaats, of werkruimte, van muziek te voorzien. Er zijn echter ook compacte modellen. Sommige daarvan zijn zo klein, dat je ze met een riemclip overal mee naartoe kunt dragen. Of je zet ze neer, of hangt ze op, in de bouwkeet, of in de cabine als je in een graafmachine of hijskraan zit. Zoek je een goede werkplaatsradio, kijk dan eens bij de verschillende bouwradio merken.

Wat kan een bouwradio nog meer?

Behalve muziek afspelen de op de radio wordt uitgezonden, heeft een bouwradio (afhankelijk van merk, type en uitvoering) nog een aantal extra mogelijkheden aan boord. Sommige daarvan liggen voor de hand, maar anderen had je misschien nog niet aan gedacht. Extra muziek afspelen kan bijvoorbeeld gewoon met een kabel, maar ook vaak met bluetooth, vanaf je telefoon. Of je gebruikt de radio als oplader via usb of verlengsnoer dankzij extra stopcontacten. Sommige modellen kunnen ook de tijd op de muur projecteren en/of als wekkerradio dienen. En met een wifi-verbinding gaat er nog een wereld aan audiomogelijkheden open, van internetradio tot streaming muziekdiensten.

Wat kun je met wifi op een bouwradio?

Een wifi-antenne op een bouwradio lijkt misschien weinig toegevoegde waarde te hebben, maar toch wordt deze functie steeds meer gemeengoed. Hoe komt dat? Allereerst komt er simpelweg steeds meer internet beschikbaar in Nederland via (openbare) wifi-netwerken. Met wifi kun je, naast de uitzendingen gewoon via de ether, ook genieten van internetradio. En allerlei streamingdiensten, zoals Spotify Connect, laten zich rechtstreeks bedienen op een geschikt geluidsapparaat met internetverbinding. Je hebt dus nog veel meer keus uit muziek om naar te luisteren.

Hoe maak ik verbinding met wifi?

Als je bouwradio beschikt over een wifi-antenne, kun je verbinding maken met een wifi-netwerk in de buurt, om internetradio en streaming muziek te kunnen luisteren. Dit moet dan wel een open netwerk zijn, of je moet beschikken over het wachtwoord om toegang te krijgen. Soms kun je dit wachtwoord invoeren via een bijbehorende app. Voor details kun je het beste de handleiding van je specifieke bouwradio raadplegen, want dit verschilt van model tot model. Naast bestaande netwerken kunnen sommige 3G- of 4G-apparaten, zoals smartphones, dienstdoen als een wifi access point. Zo heb je altijd internettoegang op de bouwplaats.

Wat is DAB en DAB+?

Radio via de ether heeft een nadeel: het is storingsgevoelig. Dat geldt veel meer voor AM dan voor FM, en zijn moderne radio’s goed in staat die ruis te onderdrukken. Toch lijdt de kwaliteit van geluid er wel onder. Daarom is er DAB (Digital Audio Broadcasting) en de opvolger DAB+: deze techniek verstuurd geluid digitaal, versleuteld, door de ether. Speciale DAB tuners kunnen dit signaal decoderen. De kwaliteit van DAB is vele malen hoger dan FM, en daardoor klinkt muziek veel beter. Let er dus op als je dit wilt en een bouwradio koopt, of deze in DAB+ kan ontvangen. Vrijwel alle publieke en commerciële zenders in Nederland zenden ook uit in DAB+, dus aan aanbod is er geen gebrek.

Wat betekent de IP-certificering van een bouwradio?

De IP-certificering zie je bij sommige bouwradio’s apart vermeld. Het is een code die aangeeft hoe goed het apparaat tegen stof, water en andere invloeden kan. IP staat voor International Protection (Rating), wat hier een internationaal geaccepteerde standaard voor is. De twee cijfers geven achtereenvolgens aan wat de bescherming is tegen voorwerpen en stof, en wat de bescherming is tegen vocht. Hierbij geldt dat hoe hoger het getal is, hoe beter de bescherming is. Een IP-certificering van IP61 betekent bijvoorbeeld dat het apparaat geheel stofvrij is (6 is hier de hoogste waarde), en zeer spatwaterdicht (5, 9 is vochtdicht onder druk).

Wat kan ik op het display zien?

Bouwradio’s zoals de Nedis AM/FM hebben tegenwoordig vaak een digitaal display. Een simpel lcd-scherm is goed bestand tegen schokken en krassen, en kan toch goed bepaalde informatie weergeven. Je kunt de gekozen frequentie zien, preset-informatie, en (indien de zender er gebruik van maakt) rds-berichten. Sommige modellen, vooral die met veel internetmogelijkheden, hebben een uitgebreider scherm. Hier kun je bijvoorbeeld in kleur de album art zien, samen met titel en artiest, van het nummer dat speelt, en/of het logo van het radiostation

Wat is de beste bouwradio?

Wat de beste bouwradio is? Dat hangt natuurlijk van je precieze behoefte en wensen af. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden. Zo kun je een compact model bouwradio nemen die je aan je veiligheidsjas hangt met een clip, en waarmee je muziek vanaf je telefoon (die veilig in je zak zit) speelt onder het werken. Of je zet een superstevige radio in een beschermende kooi op de bouwplaats, die met subwoofer en speakers makkelijk alle gereedschap overstemt. Als je alle eisen van tevoren op een rijtje zet, kun je goed de beste bouwradio vinden.

Een goede bouwradio kopen?

Overtuigd dat je een goede werkradio nodig hebt? Middels onderstaande button kun je eenvoudig een bouwradio kopen!