Waar moet je op letten wanneer je een bouwradio gaat kopen?

Bouwradio aankooptips | Bouwradio’s zijn er in allerlei soorten en maten, elk met hun eigen functies en eigenschappen. Het is daarom van belang om bij de aankoop van een bouwradio goed te kijken wat je nodig denkt te hebben. Hieronder worden een aantal van de belangrijkste functies van een bouwradio benoemd, welke een factor zullen zijn bij de aankoop van de beste bouwradio voor jou. Het is dan ook belangrijk om deze eigenschappen en bouwradio aankooptips goed in de gaten te houden wanneer je een radio gaat aanschaffen.

De stevigheid van de bouwradio

Bouwradio’s worden vooral gebruikt door klussers. Of het nu doe-het-zelvers zijn of bouwvakkers, de bouwradio zal waarschijnlijk in een omgeving staan waar geklust wordt. Een werkradio moet daarom ook tegen een stootje kunnen. Niet alleen moet deze bestand zijn tegen de elementen buiten (regen), maar tevens moet het toestel om kunnen gaan met het afval dat ontstaat tijdens het werken (vuil en stof). Zeker in de bouw is een stevige radio een must.

GeluidskwaliteitBouwradio aankoop tips | Makita DMR108

Bouwplaatsen zijn een drukke bedoening. Niet alleen is er het geluid van de werkzaamheden zelf, maar muziek vanaf de bouwradio moet tevens het geklets van de werkers kunnen overstemmen. Het is dus van belang dat een werkradio beschikt over de capaciteiten om zeer luid doch kraakhelder geluid te produceren. Let dus op het aantal woofers en tweeters waarover de radio beschikt. Daarnaast is het vaak zo dat de wat grotere, minder compacte radio’s, over een betere geluidskwaliteit beschikken. Bij het vergelijken van bouwradio’s is het verstandig hier aandacht aan te besteden.

Hoe luister ik naar muziek?

Er zijn meerdere manieren mogelijk om muziek te ontvangen op een werkplaatsradio. Nog steeds bezitten vele radio’s de mogelijkheid om AM/FM analoge radio te ontvangen, maar al jaren is dit niet meer de standaard. Inmiddels is analoge radio ingehaald door digitale radio via DAB (Digital Audio Broadcasting). Niet alleen is dit storingsvrij, maar de geluidskwaliteit is tevens uitstekend. Daarnaast is het mogelijk om je eigen muziek af te spelen. Dit kan via een aux kabel of een draadloze verbinding via Bluetooth. Het is hierbij van belang dat je kiest voor de werkradio die over de opties beschikt die je ook daadwerkelijk nodig denkt te hebben.

Accu, batterijen of stroom

Als voeding voor een werkradio heb je veelal de keuze uit drie opties: een accu, batterijen of aan het stroom. Allen hebben zo hun voor- en nadelen. Een bouwradio met accu kan (mits opgeladen) functioneren zonder stroomkabel, gaat lang mee en is erg mobiel maar daarnaast zitten deze niet vaak inbegrepen en heb je een probleem als je ze vergeet op te laden. Een werkradio met batterijen benodigt ook geen netstroom, maar gaan minder lang mee en moeten telkens aangeschaft worden. Via een kabel heb je altijd stroom, maar de radio is minder mobiel en het draad kan in de weg zitten.